® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME

LIVESTYLE & DE JAREN VIJFTIG EN ZESTIG

KENNEDY EN JERRY LEE LEWIS
De vijftiger jaren waren in Amerika een rusteloze tijd. Het was het hoogtepunt van de Amerikaanse Diners (uitgesproken als Dainurs). Gebouwtjes van flitsend metaal, zo helder als de stem van Jerry Lewis met waanzinnige grote neons om het nachtelijke publiek al van verre te lokken. De 'Diner', waar men een snelle hap kon halen en die 'twenty-four hours a day' geopend was. Coca cola werd een live-style.


Het eerste colaflesje ontworpen door Raymond Loewy is tot op de dag van vandaag nog nooit overtroffen.

Wurlitzer (1955)
Veel glans, chroom, mint, zalm, zeegroen.
Eén van 's werelds beroemdste jukeboxes.

Amerika was in beweging en de 'Diner' had zowel een functie op het gebied van eten als van het sociale leven. Teenagers verzamelen zich rondom de jukebox en buiten krioelde het van de jongelui in prachtige Amerikaanse auto's. Nieuwe materialen werden toegepast, zoals neon, glasstenen, emaille, formica, chroom en skai in de kleuren: mint, rood, zalm, gebroken wit en zeegroen.

Cadillac Eldorado Convertible 1959
Het optimisme van de jaren vijftig straalt van deze auto af. Het was een ontwerp van stilist Harley Earl. Hij werd geïnspireerd door Clarence Johnson, de ontwerper van het beroemde vliegtuig de Lockheed P38.
Lengte: 610. Topsnelheid 180 km per uur.

Begin jaren zestig werd het zelf nog heftiger. Inmiddels was Kennedy gekozen tot president van Amerika. Het was het begin van grote vernieuwingen. De eerste spoetniks en kunstmanen werden het heelal ingeschoten. Dat zie je dan ook weer terug in de vormgeving van meubelen, accessoires en auto's. Grote vleugels suggereerden de snelheid en de ruimtevaart. Kauwgumballen automaten in de vorm van een raket, meubelen met fragiele onderstellen en niet te vergeten de muziek en films. Romantiek, Jukebox's, Rock and Roll, Elvis, Marilyn Monroe, tomatenketchup en steaks.
 
 Kleding jaren 60. Het was niet meer nodig om traditionele kleding te dragen. De rokken werden kort, kleuren popart.

Begin negentiger jaren beleefde Amerika een gigantische opleving van de fifties en sixties. Vaak uit nostalgische en sentimentele gevoelens. Er ontstaat opnieuw een vraag naar meubelen en accessoires uit die tijd. Op dit moment worden in Amerika volgens de oude tradities originele repro geproduceerd, die niet van het origineel zijn te onderscheiden. Ook zijn er overal in Amerika nog originele attributen te vinden. Deze rage slaat langzaam over naar Europa. Ook in Nederland is het geen uitzondering, dat er één of meerder vertrekken worden ingericht in de sfeer van: de fifties en sixties.

Bolstoel
Een ontwerp van Eero Aaenio. De bol werd gemaakt van kunststof en de voet van aluminium. Het was normaal dat de bol aan de binnenkant werd voorzien luidsprekers en telefoon!

JAREN VIJFTIG/ZESTIG DESIGN STIJL
Op dit moment zijn de designmeubelen uit de jaren vijftig en zestig weer een 'hot item'.

Overal worden winkeltjes geopend waar vaak puntgave exemplaren worden aangeboden. Maar ja, je bent er niet met alleen maar het aanschaffen van een designmeubel. Integendeel. Wat doe je met de rest van het interieur? Een kleurige vloerbedekking zal niet misstaan. Verzadigde primaire kleuren op de muren en het houtwerk zorgen voor een mooi geheel, waarin de meubelen goed tot hun recht komen.

Dezelfde mogelijkheden met verzadigde kleuren vindt men in woningen, waar de moderne strakke lijn wordt aangehouden met bijvoorbeeld chroom- of kunststofmeubelen. Het meubilair en de eigenaars vrágen om een pittige kleur, ook weer de primaire of complementaire soort. Daarbij zou je gebruik kunnen maken van de neutrale kleuren (wit, zwart of grijs) in mengingen met de op grote vlakken gebruikte hoofdkleuren. Daardoor kunnen die fraai in elkaar overlopen. Je moet uiteraard ook terdege rekening houden met de bekleding van de meubelen, hoe modern en strak ze ook zijn. Anders zou het een bonte kermis worden.

HOME