® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME

NIEUWE BADKAMER?

De geschiedenis van het baden is net zo oud als de geschiedenis van de mensheid. Maar er is wel heel wat veranderd met vroeger vergeleken.
Velen zullen zich natuurlijk nog goed kunnen herinneren, dat het baden vroeger bestond uit de wekelijkse wasbeurt in de teil voor de kachel.

Tegenwoordig is een douche wel de minimumeis, die bij het bouwen mag worden gesteld. De ontwikkelingen gaan echter verder: het verlangen naar meer comfort en luxe speelt daarbij eveneens een rol. Natuurlijk word je niet schoner in een badkamer met marmeren tegels en een mooi bad. Maar het is er wel prettiger vertoeven!
Een perfect ontworpen badkamer vraagt natuurlijk wel iets meer. Vaak wordt alle aandacht besteed aan de tegels en bijzondere accessoires. Zeker niet onbelangrijk,
Maar het is uiteraard de
plattegrond en met name de opstelling van de sanitaire toestellen, die een badkamer functioneel en/of bijzonder maken. 
Hoe vaak wordt niet vergeten, dat in een badkamer later bijvoorbeeld alsnog een wasmachine moet worden geplaatst? Bij het ontwerpen van een badkamer mag dit niet over het hoofd worden gezien. Begin met een ontwerp niet eerder, voordat alle gegevens zijn verzameld.
De ligging van de bad- en toiletruimte moeten goed worden gekozen. 
Privacy, onderhoud, gemakkelijke bereikbaarheid, vooral ook bij ziekte en 's nachts, maar ook gehorigheid spelen een rol, waarmee -als het mogelijk is- terdege rekening moet worden gehouden. 
Hoe alle 'toestellen' in die ruimte geplaatst moeten worden, wat daarbij kan en mag, wat moet of niet mag, wat noodzakelijk is en wat aangename 'extra's' zijn, daarover moet je van tevoren terdege je gedachten laten gaan. 

Vaak zie je ook een toiletpot op een dominante plaats in een badkamer staan. Als je de deur opent is het eerste wat je zo ongeveer ziet
‘de pot’. Het is dan net of je in een grote toiletruimte in het bad moet (of onder de douche, zo je wilt).

HOME