® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME

VLOERVERWARMING ONDER TAPIJT?
Alle tapijtkwaliteiten van Desso worden getest, hierbij wordt gekeken naar verschillende (veiligheids)eisen, waaronder ook het gebruik van vloerverwarming. Voldoet een tapijt aan deze eisen, dan wordt het symbool voor vloerverwarming (zie hieronder) op de stalenhanger afgebeeld. De eisen zijn als volgt:
Wanneer een tapijt wordt geplaatst op een vloer die is voorzien van vloerverwarming moet het tapijt voldoen aan bepaalde isolatie-eisen:
De warmtedoorlaatweerstand moet minder dan 0.17 m2 K/W bedragen.
Dit symbool geeft aan dat aan deze eis wordt voldaan en dat het tapijt hier kan worden gelegd
Alle Desso home kwaliteiten voldoen aan deze eis.  Alle projectkwaliteiten zijn geschikt voor gebruik met vloerverwarming 
Vloerverwarming is niet altijd geschikt als enige (hoofd)verwarming, dit is mede afhankelijk van grootte van ruimte (oppervlak en hoogte plafonds), isolatie/ventilatie, gebruik et cetera.

Tapijttegels hebben nagenoeg eenzelfde thermische weerstand als kamerbreed, hoewel dat in verband met de bitumen rug anders verwacht zou worden. het duurt bij tapijttegels mogelijk net iets langer om het effect van de vloerverwarming na inschakeling te voelen, maar daarentegen houdt het bitumen de warmte beter vast en is de werking langer.


Ten opzichte van harde vloerbedekking is de werking beter, omdat tapijt (en zeker tegels) de warmte beter vasthoudt en van zichzelf al warmer aanvoelt.

 
De vloerverwarming kan bij tapijt dus eerder naar een standje lager en de gemiddelde temperatuur kan ook 2-3 graden lager, waardoor je enkele procenten aan stookkosten kan besparen (schattingen lopen uiteen van 6 tot 12 procent, afhankelijk van diverse factoren).

Het gebruik van vloerverwarming in projecten is relatief beperkt ten opzichte van de particuliere markt.

HOME