® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME

PASTELKLEUREN
AQUARELKLEUREN


De zachte, waterige tinten die rond lichtturkoois liggen, hebben een subtiele nuance waar de grens tussen waterblauw en watergroen vervaagt. Daardoor kunnen ze zo fijn met veel kleuren worden gecombineerd, van limoengroen, turkoois en waterig blauw tot lila toe.

De waterachtige tinten zijn prettig om in te leven omdat ze licht en luchtig zijn, maar toch een uitgesproken kleur bieden, zelfs in de lichtste tonen. De heldere schakeringen doen het geweldig als muurverf op waterbasis, die hun waterigheid benadrukt. Als u wat grijze tinten kiest, gaan ze er ouderwets uitzien. Ondanks de oude kleurenfilosofie dat blauw en groen nooit bij elkaar in één schema mogen, kunnen blauwe en groene tinten van turkoois uitstekend samengaan, vooral wanneer ze dezelfde toonwaarde hebben. De kleuren laten zich goed combineren, omdat ze heel natuurlijk in elkaar overvloeien. Turkoois wordt meer blauw, lavendel en lila naar de ene kant en meer groen en limoen naar de andere kant. U kunt het bij een of twee schakeringen houden, een stel mengen, of een accent van het ene eind van de reeks gebruiken om de kleuren van het andere eind te versterken.

Een turkooisgroene muurverf op dit eenvoudige houten zomerhuis komt goed tot zijn recht tegen de waterblauw gestreepte bekleding. Witte verf houdt het binnen licht, terwijl gesjabloneerde motiefjes in dezelfde kleur als de buitenkant binnen met buiten verstrekt.

In deze rustgevende combinatie laten de blauwe aquamarijntinten het in hoofdzaak aquamarijngroene thema goed uitkomen, met accenten in lila en lavendel die van het blauwe eind van het palet naar paars toe gaan.

HOME