® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME

MOHAIR


Je zoekt iets heel bijzonders voor het interieur?
Exclusief en toch heel betaalbaar?

Style in Living biedt mohair plaids, in een dikkere en een dunnere kwaliteit, en in bouclé.

Verkrijgbaar via de interieurontwerpers en stylisten van het Platform, in vele winkels of bij Afke.
Prijzen van € 150 (de dikke en de bouclé) en € 180 (de dunne)
De maten zijn standaard 110 x 180 cm.

In 2008 is Afke Albada gestart met het importeren van mohair woonplaids uit Zuid-Afrika. Na enige verwarring moest zelfs de douane toegeven dat Zuid-Afrika toch nog een ontwikkelingsland is. Aan de plaids kun je het niet zien, overigens!


Een korte geschiedenis van mohair uit Zuid-Afrika.

Ergens in het begin van de vorige eeuw bezocht een gefortuneerde Zuid-Afrikaan Turkije. Hij maakte daar kennis met de angorageit en zag de prachtige mohair die van de vacht werd gemaakt. Hij verzocht de sultan van Turkije om hem een aantal geiten te verkopen en de sultan zond per boot 12 rammen en één ooi naar Zuid-Afrika. Wat de koper echter niet wist, was dat de sultan de 12 rammen had laten castreren. Wat de sultan echter niet wist, was dat de ooi zwanger was en onderweg op de boot een jong kreeg, een mannetje, waarmee dus de continuering van de geiten werd gewaarborgd. Door zorgvuldig fokken werd een soort ontwikkeld die goed gedijt in het Zuid-Afrikaanse klimaat.

Onder andere rondom Port Elisabeth ontstond een een bloeiende mohairindustrie. 
De streek rond Alicedale, de vestigingsplaats van Mohairweavers is in belangrijke mate afhankelijk van de werkgelegenheid, waar Jan Paul Barnard voor zorgt. De totaal verarmde streek bloeide op sinds hij besloot daar een fabriek te plaatsen.

Inmiddels hebben de mohair bedrijven zich verenigd in de Board of Mohairweavers en worden de zaken uiterst professioneel aangepakt.

Van elk geitje dat wordt geboren, wordt een staal van de vacht afgenomen en zorgvuldig nagemeten op dikte en zachtheid van de haren en vervolgens ingedeeld in een categorie. In principe blijven ze, behoudens tussentijdse metingen, hun hele leven ingedeeld in deze categorie, en wordt de vacht apart in deze categorie geoogst.
Door deze handelswijze is de mohairkwaliteit van het materiaal uit Zuid-Afrika niet te vergelijken met welke andere mohair ook.
Met deze prachtige achtergrond worden de plaids duidelijk bijzonder! De prachtige kleuren en de ongekende zachtheid getuigen van een liefde voor het vak, die je, wanneer je Jan-Paul Barnard ontmoet, duidelijk terugziet.

Over Style in Living en Afke Albada
Al meer dan tien jaar werk ik met textiel. Bijna tien jaar heb ik gewerkt bij AaBe, ja, van de ouderwetse wollen dekens en de Schotse ruitplaids. Daarna heb ik een aantal jaren gewerkt voor een Zwitserse tapijt- en stoffenfabriek en heb hen geholpen met het opzetten van een afdeling luchtvaarttextiel. Er is weinig dat ik niet weet over textiel. Om die reden ben ik ook erg gelukkig met de prachtige mohair die ik nu mag verkopen. Een puur natuurproduct, wat onvermoede kwaliteiten heeft, zoals waterafstotend, vuilafstotend en heerlijk warm is, zonder te broeien. En, het wordt zelfs mooier naarmate je het langer gebruikt!

De plaids komen standaard in de maat 110 x 180 cm. 

Er zijn drie uitvoeringen:
De brushed
De bouclé
De fine mohair

De kleurenmogelijkheden zijn ongekend!
Nieuwsgierig?
Klik op:
www.styleinliving.nl

HOME