® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

HOME


KLEUR OF LICHT?


Kleur bestaat bij gratie van licht.
Als het donker is dan zie je niets en natuurlijk helemaal geen kleur.
Maar er zit wel heel veel verschil in de kleur van licht.
Dit noemen we ‘kleurtemperatuur’. Het heeft niets te maken met de warmte van de lichtbron, maar zegt iets over de lichtkleur.
De waarden worden gemeten in graden Kelvin.
Waar komt het begrip ‘Kelvin’ vandaan?
Als een stuk zwart metaal wordt verwarmd tot 2300 graden Kelvin dan zal het oranje/geel gloeien. Bij 5000 graden Kelvin zal het meer ‘wit licht’ uitstralen en bij 10000 graden veranderen in blauw.
 

Het schema is een beetje te vergelijken met de opkomst van de zon en gaat dan door tot het helderste moment van de dag omstreeks het middaguur. M.a.w. de lage waarden (ongeveer 1000 graden) doet denken aan vurig rood dat overgaat in oranje daarna geel en langzaam verandert in blauw.
Conclusie: een lagere kleurtemperatuur van een lichtbron oogt rood en hoe hoger de kleurtemperatuur des te blauwer het licht.

Een aantal voorbeelden:

Kaarslicht-1800 Kelvin-roodgeel
Zonsopgang/ondergang-2000 Kelvin-roodgeel
60 Watt gloeilamp-2400 Kelvin-gelig
halogeenlamp of TL-3200  Kelvin-gelig tot wit
gewoon daglicht-5600 Kelvin-wit
onbewolkte dag-6500 Kelvin-wit
onbewolkte zomerdag-8000 Kelvin-wit


Achter het kleurpaneel zijn gloeilampen aangebracht. Het licht heeft ongeveer een kleurtemperatuur van 2800 graden Kelvin. Dit noemen we ‘warmwit’.


Nu is achter het kleurpaneel TL-licht aangebracht. De kleurtemperatuur loopt op tot zo’n 3200 graden Kelvin. Dit noemen we ‘koelwit’.

HOME