Axel Vervoordt, interior & lifestyle inspiratie
® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

Klik op:
GRATIS aanvullende schriftelijke studie-informatie en je ontvangt tevens een GRATIS digitale versie van het boek 'Van Woonhuis tot Droomhuis', Basisboek voor Binnenhuisarchitectuur.

HOMEHET KANAAL
EEN KUNSTFABRIEK


In Wijnegem, langs het Groot Schijn, een brede rivier die zich door het landschap bij Antwerpen slingert, ligt de voormalige mouterij Albert, een oud industrieel complex uit 1870. 
De toenmalige familie Meeùs heeft er in de loop der tijd telkens nieuwe gebouwen aan toegevoegd wat geleid heeft tot een verzameling van silo's, pakhuizen en stapelruimtes. 
In de jaren '80 van de vorige eeuw is het complex nog een tijdje geëxploiteerd door een dochteronderneming van Heineken, maar niemand zal vermoeden dat zich sinds het begin van de eenentwintigste eeuw achter de hoge ramen van de oude mouterij een bijzondere wereld bevindt, een wereld van kunst en antiek, van ruimte en licht...

Axel Vervoordt, een gevestigde naam in de internationale antiekwereld, ging met het 'Kanaal' zoals de mouterij nu genoemd wordt, voor de derde keer een uitdaging aan.
Met de conservatie van de zestien voor de sloop bestemde Renaissance huizen in het centrum van Antwerpen verwierf Vervoordt eind jaren '60 een reputatie als 'connaisseur d'art'.
In 1984 kocht en restaureerde hij het kasteel van 's-Gravenwezel, oorspronkelijk een middeleeuwse burcht. 

Een paar jaar geleden viel zijn oog op de oude mouterij aan het groot schijn en gaf hij nogmaals blijk van zijn geraffineerde smaak, zijn talent om iedere omgeving - of het nu een 16e eeuws huis is, een kasteel of een fabriek - om te toveren tot een sfeervolle en warme omgeving.


In de immense gebouwen van de voormalige mouterij (het oppervlak van het hoofdgebouw alleen al bedraagt bijna 4.000 vierkante meter) stelt Vervoordt kunstvoorwerpen en meubelstukken die hij in het kasteel niet kwijt kan, tentoon. Ingebouwde boekenkasten, prachtige sofa's en banken, stoffen en lampen uit de home collection van Axel Vervoordt komen prachtig tot zijn recht in de oorspronkelijke omgeving van de fabriek. 
Aan het industrieel karakter van het complex is zo weinig mogelijk veranderd. 
De vloeren zijn geëffend maar verder gelaten zoals ze waren, de muren hebben hier en daar een kleurtje gekregen maar hebben hun oorspronkelijkheid behouden. 
Ruimtelijkheid, de juiste contrasten tussen licht en schaduw, en de gebruikte materialen (cement, beton, hout) maken de omgeving uiterst modern. 
Axel Vervoordt heeft het complex een meerwaarde gegeven, maar heeft het eigenlijke karakter ervan weten te behouden. 
Zijn respect voor de architecturale eigenwaarde van een gebouw of site kwam reeds tot uiting in de 'vlaaikesgang' en het kasteel.
Vervoordt zal nooit agressief restaureren. 
Hij 'conserveert' en 'renoveert'.

Het hoofdgebouw bestaat uit drie verdiepingen. In het hele gebouw is geen deur te vinden. 

Het is een aaneenrijgen van ruimtes, van vertrekken met prachtige zichten op de rivier. Tegenover het hoofdgebouw bevinden zich de verschillende werkplaatsen. 
Daar worden antieke meubelstukken gerestaureerd, daar bevindt zich de smidse. 
Alleen het lampenatelier is in het hoofdgebouw gelegen. 
In een intiem verlichte voorkamer worden de lampen tentoongesteld. 


Ieder vertrek heeft zijn sfeer, zijn verrassing. 
Zo ontdekt men in de gewelven van het gebouw een grote Buddha. 
Op de bovenverdieping van het hoofdgebouw is een uitgebreide stoffencollectie van overwegend Belgische makelij, speciaal voor Vervoordt ontworpen, te vinden. 
Hier kunnen gordijnen besteld worden en overtrekken voor sofa's en stoelen. 
Prachtige vazen met essentiële bloemen of takken sieren het gemoedelijke vertrek op de tweede verdieping. 
Hier wordt op de open dagen geurige koffie geserveerd, hier worden wel modeshows gehouden, worden boeken gepresenteerd en tentoonstellingen geopend.

Want behalve opslagplaats, werkplaats en galerie voor (een deel van) Vervoordts kunstverzameling is het kanaal ook een multifunctioneel kunstcentrum voor verschillende disciplines en kunststijlen, een platform voor hedendaagse kunstenaars. 

Er zijn permanente en wisselende tentoonstellingen, concerten en andere artistieke manifestaties. 
Het concept van de kunsthandelaar wordt hiermee opengetrokken tot een interactieve omgang met de bezoeker.
Het Axel Vervoordt Kanaal is vrij toegankelijk. 

Axel Vervoordt Kanaal, Stokerijstraat 19, 2110 Wijnegem, België. 

Route
www.axel-vervoordt.com

HOME