® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME


VERLICHTING?
Ach we hebben natuurlijk alles afgekeken van de natuur. Kik eens naar deze foto genomen in Cadiz, de havenplaats van Sevilla (Andulusië). Het is een schoolvoorbeeld van indirect licht.

Bij indirect licht zie je de lichtbron niet als zodanig. Wanden, vloeren, vlakken en plafonds worden als reflecterende oppervlakken gebruikt. Het meeste licht in een ruimte is indirect licht, het wordt weerkaatst door allerlei materialen. Gladde oppervlakken weerkaatsen méér licht dan vlakken met structuur. Ook kleur speelt hierin een belangrijke rol. Daarom hebben donker afgewerkte vertrekken méér licht nodig en het kunstlicht zal er ook eerder moeten worden ontstoken. Indirect licht is bijzonder geschikt voor algemene verlichting. Algemeen licht noemen we 'basis- of sfeerverlichting'.
De sfeer door middel van verlichting wordt overdag bepaald door de kracht van de zon, de stand van de zon en de afmetingen van de ramen. Heeft een vertrek alleen ramen op het noorden, dan komt daar weinig zonlicht binnen en lijkt het er kil. Een vertrek op het zuiden heeft een warmere sfeer. Maar dat wordt natuurlijk veroorzaakt door het (zon)licht.

Duidelijk is hier te zien dat de (indirecte) verlichting van de zon (het licht dat rechts door de ramen stroomt) voor het grootste gedeelte de sfeer bepaald. Let ook op de contrasten. Maar ook de schemerlampen en kroonluchter zijn een goed voorbeeld van indirecte verlichting. Je ziet wel het licht maar niet de lamp (lichtbron).

Waar licht is, is (lijkt) ruimte . . .
Het geheim? Indirecte verlichting. Je ziet wel het licht maar niet de lamp. Niet alleen in het interieur van een woonhuis, maar ook in vliegtuiginterieurs. Op de foto is duidelijk te zien dat de indirecte verlichting achter de bagageruimte het interieur van het (relatief smalle) vliegtuig breder laat lijken!

Dit trucje gebruiken we natuurlijk heel vaak in een interieur, bijvoorbeeld een lampje achter de bank suggereert ruimte!

Een computeranimatie met kunstlicht laat duidelijk zien dat de ruimte achter/naast de bank groter lijkt.

HOME