® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB


HOME

STRIJKLICHT

Strijklicht
Laten we beginnen bij het begin. Hier ziet je een foto genomen in Maastricht. Op loopafstand van het Lieve Vrouwenplein vind je deze oude stadspoort. Let op het (zon)licht dat er voor zorgt dat de twee torens en het tussenstuk heel spannend wordt aangelicht. Het zonlicht valt bijna parallel op de wanden. Hierdoor ontstaat dit bijzondere effect. Hoe kunnen we hier in het interieur gebruik van maken?
Dit kan ook in een interieur. Zeker als het vertrek een ruwe- of baksteenwand heeft. Ook het voegwerk kan belangrijk zijn voor het uiterlijk van een muur. Vaak wordt een iets verdiepte voeg toegepast. Hierdoor krijgt het muuroppervlak een spannend aanzicht, vooral als er strijklicht over valt.
Maar........
Hier ziet je een baksteenwand van een oud klooster.
Tegenwoordig een restaurant op de Vischmarkt in Harderwijk.
Ongeveer 70 cm uit de wand is een spanningsrail aangebracht met enkele halogeenspots. Toch is de rail uit de baksteenwand te ver geplaatst. Door de afstand te verkleinen zou de wand nog veel 'dramatischer' uitkomen. Leuk is te zien dat de rail in precies dezelfde afstand van de muurschildering is geplaatst. Daardoor ontstaat heel duidelijk een lichtvlek Dit heeft te maken met de stand van de spot en natuurlijk de lichthoek. Staat altijd aangegeven op de verpakking. Bij de wand is geprobeerd de spot iets te draaien om strijklicht te creëren. En bij de muurschildering is geprobeerd de voorstelling uit te lichten. Hier had de spanningsrail nog iets verder weg geplaatst kunnen worden en zou de spot een iets bredere lichthoek moeten hebben.

Strijklicht is heel goed te combineren met kaarslicht, vooral in restaurants. Kaarslicht is altijd erg flatterend, voor zowel de kamer als personen, dus uitermate geschikt om bij te eten. Het voedsel lijkt beter en het geeft de kamer een romantische sfeer, speciaal door de geelachtige gloed, die het op de omgeving werpt. Dit kan nog versterkt worden door meerdere geelachtige kaarsen bij elkaar te zetten in verschillende hoogtes, zodat er een vurige gloed ontstaat. Ook is kaarslicht goed te kombineren met kunstlicht (sfeerverlichting).

HOME