® International Academy for Interior Design/Instituut voor Binnenhuisarchitectuur/IVB

HOME


FENG SHUI (spreek uit: foeng sjwee)


Feng shui is een denkwijze/manier om de leefomgeving te ordenen met het oog op balans en welzijn bij alles wat een mens doet. De theorie gaat ervanuit dat spirituele en fysieke gezondheid alleen kunnen bestaan als de universele energiestroom, chi, goed is. Geblokkeerde of stilstaande energie leiden tot stress en ziekte. Als er levendige en energieke kleuren worden gekozen voor een huis, stroomt er meer energie. Ook staat het idee dat alle leven is opgebouwd uit vijf elementen:

AARDE
Kleuren: geel, bruin en oranje
Staat voor: Compleetheid en eenheid

METAAL
Kleuren: wit, goud en zilver
Staat voor: kinderen en leiderschap

WATER
Kleuren: zwart, blauw en paars
Staat voor: carrière, macht en kennis

HOUT
Kleuren: groen
Staat voor: gezin, goede gezondheid en leven

VUUR
Kleuren: rood
Staat voor: passie, rijkdom, geld en energie

Elk van deze elementen wordt geassocieerd met bepaalde kwaliteiten van ons bestaan en met bepaalde kleuren. Het bevorderen van die kleur voedt dat element en brengt al deze kwaliteiten in het leven.

Kleurentherapie
Kleurentherapeuten geloven dat de energie in bepaalde organen in het lichaam correspondeert met de energie van bepaalde kleuren. Deze kleuren om ons heen zijn te zien in de vorm van een aura. Kleurtherapeuten kunnen fysieke of emotionele ziekten, die veroorzaakt worden door een verstoord energie-evenwicht, verlichten.
Dat gaat met behulp van de kleuren die de juiste vibraties hebben. Er zijn verschillende benaderingen bijvoorbeeld baden in gekleurd water, bepaalde soorten voedsel te eten, gekleurd licht of kleuren visualiseren tijdens meditatie.
Voor mensen die geloven dat kleuren een geneeskrachtige werking hebben of verandering kunnen bewerkstelligen is het inrichten van een huis meer dan alleen een kwestie van esthetiek. De kleuren die worden gekozen kunnen genezen en verzorgen en maken van een huis een plek waar de mens kan ontsnappen aan de stress van de wereld.

HOME